HI 83749 Fotométer (zavarosság, bentonit)

HI 83749 Fotométer (zavarosság, bentonit)

A hordozható HI 83749 borászati fotométer segítségével a borban található zavarosság mérése és a bentonitigény meghatározása lehetséges. A palackozott fehérbor gyakori problémája a fehérjekicsapódás, amelyet a bor stabilizálásával lehet megelőzni. Erre a célra alkalmazzák a bentonitot. A különböző bentonitfajták kapacitása eltérő lehet, így fontos az előzetes műszeres ellenőrzés. E fotométer alkalmazásának célja e vizsgálat megkönnyítése.

Érdeklődni szeretnék
Kérjük adja meg elérhetőségi adatait valamint az árajánlat tárgyával kapcsolatban, amit esetleg munkatársunk vegyen figyelembe, kérjük részletezze.
Tárgy:
Név:
E-mail:
Telefon:
Helyes formátumok: +36 1 123 4567; +36 11 123 456; +36 40 123 4567
(Kérjük, ügyeljen a szóközökre!)
Megye:
Üzenet:
Feliratkozom a hírlevélre.
Az alábbi hírlevelekre szeretnék feliratkozni
Vízgazdálkodás
Szőlészet - Borászat
Szántóföld
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatot. Hozzájárulok, hogy az adataimat az abban leírtak szerint kezeljék.

A folyamatos mérési mód segítségével megfigyelhető a lebegő részecskék ülepedésének mértéke, míg átlagszámító módban több zavarosságmérés átlaga határozható meg, amely akkor hasznos, ha a minta eltérő méretű részecskéket tartalmaz. A tartozékok között megtalálható a méréshez szükséges valamennyi eszköz és reagens.

A bentonit használatának borászati jelentősége

A palackozott fehérbor gyakori problémája a fehérjekicsapódás, így a bort stabilizálni kell a palackozás előtt. Elterjedt stabilizáló reagens a kaolinhoz hasonló, vulkanikus agyagszerű bentonit. Növeli a bor tisztaságát és stabilitását, de az üledék, illetve a csersav és a szín redukciója miatt van negatív hatása is. A különböző bentonitfajták eltérő fehérjeeltávolító‐kapacitással rendelkeznek, így fontos az előzetes labortesztek végrehajtása.

A fehérjestabilizálás nem okoz problémát a vörösbor esetén a viszonylag magas fenol‐koncentráció miatt, mivel az instabil fehérje még a palackozás előtt kicsapódik. A vörösborhoz adott bentonit csökkenti a kolloidrészecskék mértékét, azaz növeli a membrános szűrhetőséget. Az alacsony fenoltartalmú borok (mint a rozé) esetén palackozás előtt ellenőrizni kell a fehérje‐stabilitást. Meghatározható a várható fehérje‐kicsapódás, illetve a stabilitás növeléséhez szükséges bentonit‐mennyiség. A kelleténél több bentonit miatt károsodhat a bor íze, testessége és színe.

A tartozék vegyi anyagokkal kapcsolatos veszélyességi információk:

 

 

 

 

 

 

 

© IntroWeb | 2018 - Weboldal készítés, SEO