Permetezőgépek téli felkészítése 2019.

2019-12-10
Permetezőgépek téli felkészítése 2019.

Lassan elérkezünk az év végéhez. A gazdák elvégezték az őszi vetést, és a szántásból is az utolsó hektárokat gyűrik. A talajmunkák végeztével azonban még nem végeztünk: gondoskodnunk kell erőgépeink, munkagépeink téli felkészítéséről, szezon előtti karbantartásairól.

A permetező fagymentesítése nem egy lehetőség, hanem kiemelt fontosságú gépkarbantartási folyamat, melynek még a tél kezdete előtt érdemes eleget tennünk, miután befejeztük a növényvédelmi munkákat. Elvégzésével, tavasszal már munkaképes állapotban vehetjük elő gépünket, elkerülve ezzel a fagykárból adódó többletköltségeket és állásidőt.

Ha nem végezzük el a permetezőgépünkön a fagymentesítést, az alábbi alkatrészek károsodhatnak:
- szivattyú ház, pajzs és a szelepfedelek
- alacsonyan lévő szórócsövek és szórófejek
- nyomásmérő órák
- szűrők, szűrőházak

A téli felkészítés javasolt menete a következő:

Tisztítsuk meg a gépet kívül és belül. Először tiszta vízzel, majd később speciális tisztítószerrel. Az Agroázis csoport szakemberei az Agroclean tartálytisztító szert ajánlják partnereiknek. Az Agroclean alkotó részecskéi a különböző hatóanyag-maradékokat eltávolítják a permetlétartályból. Egyedülálló tulajdonsága, hogy nem korrodeálja a fém alkatrészeket, sőt egy filmszerű réteggel vonja be azok felületét. Az Agroclean nem fitotoxikus, így a mosólé visszapermetezhető a kezelt növénykultúrára. Ezzel maximálisan eleget teszünk a környezetvédelmi elvárásoknak. Használata ajánlott két kezelés közötti átmosás esetén is.

Mosás közben használjuk a folyadékrendszer összes funkcióját, hogy az teljes egészében átmosódjon. Ezzel kiszűrhetjük a vezérlő szelepek meghibásodásait is. A keringetés alatt megbizonyosodhatunk arról, hogy a folyadékrendszer csepegés mentes (csövek sérülései, o-gyűrűk, csepegés gátló membránok). A fúvókák állapotát is ellenőrizzük. Mérjük meg a kijuttatott mennyiséget. Ha 15%-nál nagyobb eltérést tapasztalunk, akkor cserélni kell őket. A szivattyú esetleges hibáit is érdemes a holtszezon alatt kijavítani, hogy ne a tavaszi munkák kezdetén érjen minket kellemetlen meglepetés. Vizsgáljuk meg a szűrők állapotát is, tisztítsuk ki a szűrőbetéteket, ha szükséges, akkor végezzük el azok cseréjét.

Vizsgáljuk át a permetezőgép szórókeretét is, javítsuk ki az esetleges sérüléseket. Zsírozzuk a szükséges pontokon, majd nézzük át a gépet korrózió szempontjából, a hegesztett pontokat nagyobb odafigyeléssel. Korrózióvédő szerek használata szintén ajánlott.
Az elektromos műszerek, vezérlők nem maradhatnak kint, száraz és fagymentes helyen kell tárolni őket. A hidraulikát és az elektromos csatlakozókat burkoljuk, legegyszerűbb megoldásként elegendő lehet, ha egyszerű nylon zacskót húzunk rájuk.

A nyomásmérő órákat is le kell szerelni a gépről, azokat gondosan becsomagolva, fagymentes helyen kell tárolni.

A gépek és berendezések számára a tél beköszöntével, zárt, fedett tárolóban történő tárolás lenne a legoptimálisabb megoldás. Erre azonban kevés gazdálkodónak van lehetősége, a legtöbb esetben a nagy értékű gépek télen és nyáron is, a szabadban kerülnek tárolásra.

Ha nem áll módunkban fagymentes helyen tárolni permetezőgépünket, akkor használjunk fagyálló folyadékot, mellyel az alkatrészek védelmét biztosítjuk. Egy átlagos 18-24 méter hosszú kerettel rendelkező gépbe - típustól függően - 25-30 liter fagyállót töltsünk. Visszamérve legalább -15 Celsius fokos elegyet kell kapnunk. A gépfolyadék rendszer átmosásához hasonlóan ennél a folyamatnál is működtessük az összes funkciót, hogy az oldat eljusson a permetező minden szakaszába.

A rendszeres karbantartás biztosítja a permetezőgép hosszú élettartamát!

A téli felkészítés és karbantartás célja a permetezőgépünk állagmegóvása a téli időszak alatt, valamint, hogy a tavasz beköszöntével gépünk az adott időben munkakész legyen.

Ha nem biztos, hogy megfelelően el tudja végezni a fagymentesítést, kérje az Agroázis szakembereinek segítségét, szakképzett szervizes kollégáinkkal állunk partnereik rendelkezésére.

Központi szerviz telefonszám: +36-30-399-2506
www.agroazis.hu

Érdeklődni szeretnék
Tárgy:
Név:
E-mail:
Telefon:
Helyes formátumok: +36 1 123 4567; +36 11 123 456; +36 40 123 4567
(Kérjük, ügyeljen a szóközökre!)
Megye:
Üzenet:
Feliratkozom a hírlevélre.
Az alábbi hírlevelekre szeretnék feliratkozni
Vízgazdálkodás
Szőlészet - Borászat
Szántóföld
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatot. Hozzájárulok, hogy az adataimat az abban leírtak szerint kezeljék.
© IntroWeb | 2018 - Weboldal készítés, SEO