Permetezőgép a somogyi dombokra szabva

2018-11-26
Permetezőgép a somogyi dombokra szabva

Az első Hardi permetezőgép 12 évvel ezelőtt került Kiss Lajos családi gazdálkodó tulajdonába és azóta is működik, járja a somogy megyei földeket. Idén tavasszal azonban egy új Navigator 4000 permetezővel bővült a gépállomány.

„12 éve a környéken termelő gazdatársak javaslatára választottuk a Hardit, amit nem bántunk meg. Még most is kiválóan működik, nagyon jó munkát végez, ennyi idő elteltével is megbízható. A területeink azonban gyarapodtak és a technika is fejlődött, így új gép után kellett néznünk” - mondta el az Agrofórum kérdésére Kiss Lajos családi gazdálkodó. A mernyei termelő némi gondolkodás után a Navigator 4000 típust választotta, méghozzá számos opcióval, amit az Agroázistól rendelt meg.

Bár az első növényvédelmi gépét akkoriban még más vállalat forgalmazta, a szerviz- és alkatrészellátást már évek óta az alföldi cég végzi. „Meg vagyok elégedve az Agroázis munkájával, és ez a gépvásárlásnál is fontos szempont volt. Ha kell, akkor telefonos segítséget nyújtanak, ha pedig szükséges, akkor személyesen is gyorsan, zökkenőmentesen hárítják el a problémákat. Remélem, hogy ez a következő 12 évben is így lesz, mert a Hardival hosszú távra tervezünk” - hangsúlyozta a 800 hektáron gazdálkodó szakember.

Alapvető fontosságú a keretszabályozás

Egy új gép vásárlása esetén gyakori, hogy a régebbi típust beszámítják a modernebb eszköz árába, ám Kiss Lajos ezt nem akarta, úgy döntött, hogy megtartja a 12 éves eszközt is. A fő feladatokat azonban a 4000 literes tartállyal, 24 méter széles szórókerettel szerelt Navigator 4000 végzi majd, hiszen modernebb, precízebb. „A gép kiválasztásánál és az opciók megrendelésénél a hatékonyság mellett az volt az elsődleges szempont, hogy illeszkedjen a domborzati viszonyainkhoz. Somogyban dimbes-dombosak a területek, így az automatikus keretszabályozás alapvető fontosságú” - szögezte le Kiss Lajos, aki kiemelte a talajkímélő nyomkövető rendszert is.

Vajda Sándor, az Agroázis szerviztechnikusa is arról beszélt, hogy a Dunántúlon szinte minden partnerüknek az ultrahangos talajkövető rendszert ajánlják elsőként az elérhető opciók közül. A keretre felszerelt szenzorok mérik a szórókeret és a talaj távolságát, a hidraulika pedig szabályozza a magasságot, amit a gépkezelő centiméter pontosan megadhat. Így a vegyszerezés precíz és biztonságos még a nehéz terepeken is. A szakember az Agrofórum kérdésére elmondta: biztonsággal 10-12 km/h munkasebességet szoktak ajánlani, ami természetesen a terepviszonyoktól is függ, de több sík területen dolgozó partnerük 14-17 km/h sebességgel végzi a növényvédelmi feladatokat.

A Navigator 4000 egy 24 méter széles Delta Force kerettel szerelt permetező, ami a gyártó 2018-as termékújdonsága. Az új vázszerkezet és folyadékrendszer az elődjénél strapabíróbbá és stabilabbá teszi a gépet.

A permetezőgépet GPS alapú szakaszolással látták el, a rendszer 9 szakaszt képes külön-külön elzárni vagy működtetni. A triplex szórófejeknek köszönhetően a gépkezelő három fúvóka közül választhat permetezés közben vagy két tábla között, ami egy mozdulattal átállítható.

A Mernyén dolgozó Hardi Navigator 4000 permetezőgépet computer áltál vezérelt, hidraulikus IntelliTrack nyomkövetővel is ellátták, ami a taposási kár mérséklése mellett a táblavégi fordulóknál is pontosabb vegyszerkijuttatást szavatol. A gépre mindezek mellett Kiss Lajos egy gyorsfeltöltőt is rendelt, ami jelentősen megnöveli a területteljesítményt.

Forrás: Agrofórum
Link

Érdeklődni szeretnék
Tárgy:
Név:
E-mail:
Telefon:
Helyes formátumok: +36 1 123 4567; +36 11 123 456; +36 40 123 4567
(Kérjük, ügyeljen a szóközökre!)
Megye:
Üzenet:
Feliratkozom a hírlevélre.
Az alábbi hírlevelekre szeretnék feliratkozni
Vízgazdálkodás
Szőlészet - Borászat
Szántóföld
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatot. Hozzájárulok, hogy az adataimat az abban leírtak szerint kezeljék.
© IntroWeb | 2018 - Weboldal készítés, SEO