EGY STABIL HÁTTÉR KISZÁMÍTHATÓBB GAZDÁLKODÁST BIZTOSÍT MINDENKINEK

2016-10-04
EGY STABIL HÁTTÉR KISZÁMÍTHATÓBB GAZDÁLKODÁST BIZTOSÍT MINDENKINEK

Bizonytalanságot okoz a mezőgéppiacon a jelenlegi támogatási rendszer. Nehezen tudnak a gépkereskedők és a gazdák is alkalmazkodni, de termelni muszáj, így mindig születnek áthidaló megoldások. Osgyán Lászlóval, az Agroázis-MON Kft. ügyvezetőjével a 2016-os év tapasztalatairól beszélgettünk.

Az elmúlt esztendő vége az idei pályázati lehetőségekről szólt. Hogy sikerült az évkezdet?

Bizakodással indult az év, az AgrárgépShow idején abban reménykedtünk, hogy a tavasz folyamán kiírásra kerülnek a pályázatok. Sajnos, ez elmarad, így a kezdeti lelkesedés hamar alább hagyott, nyilván a gazdák részéről is.

Amikor számítanak egy pályázati dömpingre, akkor előzetes rendeléseiket is ennek megfelelően alakítják ki?

Az előző évi tapasztalatok, a piaci igények alapján készletezünk, és figyelembe vettük azt is, hogy több pályázat „lógott a levegőben”. Sajnos, a kertészeti pályázat elhúzódása nagyon visszavetette a gépforgalmazást, hiszen a gazdálkodók kivártak.
A készleteket be kellett hozni, mivel a gyártást nem lehet gyorsan átszervezni, egyik napról a másikra nem lehetett volna szállítani. Ráadásul erős a szezonális hatás is, így nekünk tavaszra kellett a permetezőgépeket, vetőgépeket beszerezni. Nyáron a terményárak alakulása mozdította negatív tartományba a piacot. Hiába magasabbak adott esetben a hozamok az átlagosnál, a felvásárlási árak viszont alacsonyak, ebből pedig az következik, hogy nem tudnak beruházni a gazdák, vagy nem olyan ütemben, ahogyan azt esetleg tervezték.

Hogy látja, a tőkehiánynak lehet oka az is, hogy a földvásárlások miatt kiköltekeztek a gazdálkodók?

Befolyásoló tényező lehet ez is, hiszen ez valóban egy történelmi lehetőség volt. Ezt meg kellett ragadniuk a gazdáknak, és sok esetben ez is oda vezetett, hogy elhalasztották a beruházásokat.

Mit tehet stagnáló vagy csökkenő piacon egy gépkereskedő vállalkozás?

Dolgozunk tovább, próbálunk jó áron, jó felszereltségű gépeket biztosítani, megfelelő szolgáltatással. Mindig van olyan, aki nem vásárolt földet, nem érdekelt a támogatásokban, nem olyanok a paraméterei, amelyek–mondjuk- egy kertészeti pályázatban megfelelőek lennének. Ezeket a partnereket meg kell találnunk és meg kell győzni őket arról, hogy a mi szolgáltatásunk megfelelő. A probléma az, hogy ez egy szűkebb réteg, a kereskedői létszám viszont nem csökkent. A jó hír az, hogy mindemellett az alkatrész és szerviz üzletágunk folyamatosan fejlődik, ezzel szép eredményeket tudtunk elérni. Ezek a tevékenységek pedig új üzleteket is hoznak a gépvásárlásnál, még ha nem is azonnalit. Komolyabb piaci tényezőként tekintenek ránk, mivel a használt, öregebb gépeket is ki tudtuk szolgálni.
Egy gépnél nem elég csak eladni, hosszú távon kell ellátni a vevőket. Az általunk forgalmazott vetőgépeket, permetezőket nem egy-két évre vásárolják. Ügyfeleink jellemzően kis és közepes gazdaságok, akik pl. egy permetező beruházást legalább 10 évre terveznek.

Mit gondol, mennyire torzítja a hazai mezőgéppiacot, hogy a gazdálkodók leginkább a támogatásokhoz igazítják beruházásaikat?

Ez a helyzet senkinek sem kedvező. Nyilván az, hogy a gazdálkodók kapnak támogatásokat, megkönnyíti a beruházásokat. De az, hogy ennyire hullámzó, az nagyon megnehezíti a gazdálkodók tervezését, nem tudják ütemezni a saját üzleti évüket. Extra kiadások keletkeznek azzal, hogy eltolnak egy beruházást, hiszen plusz alkatrész és szervízköltség jelentkezhet. Ahelyett, hogy ezt az összeget az új gépbe forgatnák, és az új technikával jobb eredményeket érnének el, valamint precízebb munkát végeznének.
Tervezhetőségre lenne szükség, vagy az is tisztább viszonyokat szülne, ha kiderülne, hogy ilyen fajta pályázati rendszer nem lesz többé. Így is beállna a piac és mindenki eszerint kalkulálna.

A piaci nehézségek ellenére, hogy alakult eddig ez az év az Agroázisnál?

A permetezőknél a Hardi egyik sorozatát vezettük ki egy akcióval, ami sikeresnek mondható. Próbáltuk a megszokott termékeinket erősíteni, új rézsűkaszát vezettünk be, illetve vannak olyan gépeink, amelyeket már tavaly elkezdünk forgalmazni, de egyelőre szoknia kell a piacnak. Ilyen pl. egy műtrágyaszóró, vagy a napraforgó tarlón alkalmazható száraprító henger.
A tavaszi kiesett értékesítések miatt egy-egy tervezett lépésünk elmaradt.

Milyen év végére számítanak?

Abban reménykedünk, hogy a pályázatokból sok gazdálkodó valósítja majd meg a beruházását, amiből mi, gépértékesítők is profitálni tudunk. Szép termés ígérkezik napraforgóból, kukoricából, s talán a mennyiség kompenzálja majd az alacsony árakat, így beruházásra is maradhat lehetőségük a gazdáknak.

(Az eredeti cikk az alábbi linken tekinthető meg: http://www.agrotrend.hu/piac/agrarpiac/agroazis-egy-stabil-hatter-kiszamithatobb-gazdalkodast-biztosit-mindenkinek )

Érdeklődni szeretnék
Tárgy:
Név:
E-mail:
Telefon:
Helyes formátumok: +36 1 123 4567; +36 11 123 456; +36 40 123 4567
(Kérjük, ügyeljen a szóközökre!)
Megye:
Üzenet:
Feliratkozom a hírlevélre.
Az alábbi hírlevelekre szeretnék feliratkozni
Vízgazdálkodás
Szőlészet - Borászat
Szántóföld
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatot. Hozzájárulok, hogy az adataimat az abban leírtak szerint kezeljék.
© IntroWeb | 2018 - Weboldal készítés, SEO