Egy jó eke évtizedekig társunk lehet a munkában

2019-12-19
Egy jó eke évtizedekig társunk lehet a munkában

Mielőtt kiválasztjuk a megfelelő ekét, nagyon sok tényezőt és kérdést kell figyelembe vennünk, ahhoz, hogy valóban hosszú évekig szánthassunk ekénkkel. Hogyan válasszunk az erőgépünk teljesítményéhez illő ekét, tarlón vagy barázdában járót vegyünk-e, esetleg félig vagy teljesen felfüggesztett kivitel lesz számunkra a legjobb?

Vásárlás szempontjából sem elhanyagolható szempont, hogy milyen kiegészítőkkel érdemes rendelni a kiválasztott ekét? Cikkünkben alaposan körbejárjuk az ekeválasztás témáját!

A tökéletes eke kiválasztásának főbb kérdéseire az Agroázis csoport ügyvezetője, Osgyán László adja meg a választ.

Az ekeválasztást nagymértékben befolyásolja az erőgép teljesítménye, a talaj jellemzői, a domborzat, valamint a kívánt munkamélység. A munkamélység és a talaj kötöttsége, a domborzat mind jelentősen meghatározza az adott traktorhoz választható ekefejek számát, illetve a kormánylemez kialakítását és a munkaszélesség állítását. Nagymértékben függ az eke vontatási módja a traktor teljesítményétől, ezzel összefüggésben pedig az ekefejek számától. Függesztett ekéket általában 1-6 ekefej között alkalmazunk, amelynek előnye a kis fordulékonyság, akár kisebb területeken is hatékonyan alkalmazhatjuk. Négy ekefej fölött gyakran félig függesztett ekéket alkalmazunk, ezzel nem terheljük feleslegesen a függesztést, viszont a forgókra nagyobb területet kell hagynunk.

A hagyományos kerekes traktoroknál általában barázdában járó kivitelt alkalmazunk, de széles kerekezésnél, hevederes járószerkezetnél, törzscsuklós traktoroknál, vagy nagy munkamélység esetén, a tarlón járó kivitel megfelelőbb. Az Agroázis kínálatában az olasz Moro Aratri ekegyár termékeiből minden igényre optimális ajánlattal állunk a gazdálkodók rendelkezésére.

Alapkivitelben általában mechanikusan, lépcsősen tudjuk a munkaszélességet állítani, de változatos talajviszonyok és dombos területen előnyös a hidraulikus munkaszélesség-állítás, így megfelelő munkasebességet tudunk elérni a munkaszélesség állításával, akár völgy- és hegymenetben is. A jobb leforgatás érdekében beforgató lemezt vagy előhántót alkalmazhatunk, amelynek kiválasztása a talajtól, fedő növényzettől, és a munkaszélesség-munkamélység viszonyától, valamint a traktor kerék szélességétől is függ.

Függesztett ekék esetén, az eke szállításához a traktorfüggesztés tehermentesítésére is több megoldás kínálkozik, mint például a Moro Aratri által fejlesztett a CompactSystem vagy a TransportSystem szállítási rendszer.

Az ekefejek védelmének érdekében általánosan mechanikus biztosítást alkalmazunk, de köves talajon jó választás a hidraulikus, non-stop biztosítás. Ha későbbiekben nagyobb traktorra szeretnénk váltani, akkor kedvező lehet a toldható gerendely-előkészítés, amivel később kisebb befektetéssel, és nagyobb erőgéppel is optimálisan használhatjuk a meglévő ekét. Minden esetben az egyedi viszonyok figyelembe vételével tudunk gépet és kiegészítőket ajánlani, amiben a Moro Aratri kiváló választás.

Ne feledje, ha eke vásárlás előtt áll, keressen minket bizalommal, szakértelemmel és egyedi igényeinek szem előtt tartásával segítünk Önnek a választásban!

Érdeklődni szeretnék
Tárgy:
Név:
E-mail:
Telefon:
Helyes formátumok: +36 1 123 4567; +36 11 123 456; +36 40 123 4567
(Kérjük, ügyeljen a szóközökre!)
Megye:
Üzenet:
Feliratkozom a hírlevélre.
Az alábbi hírlevelekre szeretnék feliratkozni
Vízgazdálkodás
Szőlészet - Borászat
Szántóföld
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatot. Hozzájárulok, hogy az adataimat az abban leírtak szerint kezeljék.
© IntroWeb | 2018 - Weboldal készítés, SEO