Agroázis drónos előadás az egri Eszterházy Katolikus Egyetemen

2021-08-31
Agroázis drónos előadás az egri Eszterházy Katolikus Egyetemen

„Növényvédelmi innovációk a szőlőtermesztésben” címmel rendezett kreditpontos szakmai napot az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a Kőlyuktetőn található kutatási központban. A cél minden évben az, hogy az évjárat friss tapasztalatait összegezve megteremtsék a növényvédelmi innovációkat kínáló cégek, az egyetemi kutatási-fejlesztési központ és a gyakorlati felhasználásban érdekelt gazdák közös fórumát.

Miként hasznosulnak a tőkék között végzett mindennapi munkában az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szőlészeti-borászati kutatásai? Milyen lehetőségei vannak az ipari drónok használatnak a szőlőterületek hatékony permetezésében? Mi vezetett oda, hogy 2021 a lisztharmat és feketerothadás miatt ismét nehéz év lett az Egri Borvidéken? Milyen válaszokat adhat a szőlő-borágazat szakma az éghajlatváltozás kihívásaira, például a borszőlő tápanyag utánpótlását illetően?
A fentiekben néhány témát soroltunk fel a technológiát felhasználó termelők, az egyetemi tudásközpont és a növényvédelemmel foglalkozó gazdasági társaságok, szolgáltatók közös szakmai napjából.

Nem véletlen a fórum időpontja sem, hiszen a májustól augusztusig tartó időszak volt a legfontosabb időszak a szőlészeti növényvédelemben. A visszatérően megrendezett, kreditpontos szakmai nap folyamatos kapcsolatot biztosít az együttműködő feleknek: az egyetem kutatás-fejlesztésben érdekelt parterei, a növényvédő szereket gyártó és az anyagok termőterületre juttatására szakosodott cégek képviselői - a termelőkkel együtt - megosztották az évjárat friss szakmai tapasztalatait.

A beszámolók mellett a rendezvény fontos célja, hogy a gazdák új gondolatokkal, innovációs igényekkel lássák el az egyetemi tudásközpontot és a területen tevékenykedő vállalatokat – mondta kérdésünkre Hegyi-Kaló Júlia, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központ Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpontjának innovációs referense.

Hegyi-Kaló Júlia a fórumon röviden bemutatta a EKKE Területi Innovációs Platform által kínált lehetőségeket, valamint ismertette az egri felsőoktatási intézmény Kutatási és Fejlesztési Központjának szolgáltatásait, melyekkel bátran élhetnek a szőlő-borágazat szereplői. Elhangzott, hogy a termelők többek között szenzor adatok feldolgozását és az erre alapozott előrejelzést, borminőségi méréseket, DNS alapú biotesztet is kérhetnek az egyetemtől, de a Kutatási és Fejlesztési Központ a tufa pincék 3D felmérésében is segíteni tud saját fejlesztésű térinformatikai platformjával.

A további előadások során a résztvevők többek között megismerhettek egy felderítő ipari drónt és „nagy testvérét”, melyekkel felmérhető a növények állapota, tápanyag-ellátottsága, valamint tőszámlálás és hozambecslés is végezhető. Ezen túlmenően a permetezésben centiméter pontosságú, sortávolságtól és terepviszonyoktól független, hatékony munka válik lehetővé, teljesen egyenletes szórással. Ráadásul az úgynevezett „mechanikus cseppképzésnek” köszönhetően a tesztadatok és gyakorlati eredmények szerint mindez az eddigieknél sokkal kevesebb kemikália felhasználásával is lehetséges.

A szakmai napon nyolc előadás hangzott el és a látogatók a kőlyuktetői egyetemi pincében megtekinthették az Eszterházy hordómodell-fejlesztési projektjét, melynek lényege a kádáripar hatékony támogatása. Az egyetem szakemberei laboratóriumi és érzékszervi módszerekkel vizsgálják a különböző érlelésű, pörkölésű és szálszerkezetű faanyagokból a hordós érlelés során kioldódó vegyületeket. Ezzel kutatják egyebek között a megfelelő - a bor stílusát és a borász elképzelését támogató - hordó-bor párosításokat.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központja számos hasonló szakmai rendezvényt szervez. Példaként említhető, hogy ősszel ismét lesz Simonit & Sirch metszéstechnológiai bemutató, majd később hajtásválogatási terepmunka, melyre minden szőlőtermelőt várnak.

Az eseményről készült videó ITT tekinthető meg.

 

Érdeklődni szeretnék
Tárgy:
Név:
E-mail:
Telefon:
Helyes formátumok: +36 1 123 4567; +36 11 123 456; +36 40 123 4567
(Kérjük, ügyeljen a szóközökre!)
Megye:
Üzenet:
Feliratkozom a hírlevélre.
Az alábbi hírlevelekre szeretnék feliratkozni
Vízgazdálkodás
Szőlészet - Borászat
Szántóföld
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatot. Hozzájárulok, hogy az adataimat az abban leírtak szerint kezeljék.
© IntroWeb | 2018 - Weboldal készítés, SEO