Szeszélyes április, májusi eső, meg még ami aranyat ér… Bizonytalanságok, nehézségek, kérdőjelek… és a megoldás?

2020-04-08
Szeszélyes április, májusi eső, meg még ami aranyat ér… Bizonytalanságok, nehézségek, kérdőjelek… és a megoldás?

Számba vettük az idei évkezdés nehézségeit. Az agrárium számára az öntözés jelenthet hatékony megoldást.

Eddig ismeretlen helyzethez kell alkalmazkodnia Európának és vele együtt az agráriumnak: a következő költségvetési ciklusra várhatóan csökken az agrártámogatási keret, a klímaváltozás megfékezésének érdekében a nyertes pályázatokat valószínűleg környezetvédelmi feltételekhez kötik majd. A koronavírus elleni védekezés finanszírozása miatt pedig a támogatási források csökkentése várható. De a járvány más problémát is felvet:  egyre több hírt hallani arról, hogy a német és az olasz mezőgazdaság nem jut majd elegendő vendégmunkáshoz a betakarítások idején a kijárási korlátozások miatt, kérdés tehát, hogy hogyan fogják tudni pótolni az otthon rekedt idénymunkásokat. Ez egy hatalmas lehetőség lehet a magyar zöldség- és gyümölcstermesztők számára, nagyon is elképzelhető ugyanis, hogy megnövekszik a nyugat-európai érdeklődés a magyar zöldség- és gyümölcsáru iránt.

A változó körülményeket tovább nehezíti, hogy ismét száraz tavasszal indul az év, kiemelkedően fontossá válik a hatékony, lehető legkevesebb munkaerőigénnyel járó öntözés.

Ilyen bizonytalan közegben nem könnyű megfelelő befektetést találni.

Az állami földvásárlások lezárása, illetve a sokszor már irreális földárak miatt további területek bevonására korlátozott lehetőségek vannak, egy-egy új gép pedig könnyítheti és hatékonyabbá teheti a munkát, de csupán néhány évre szóló befektetés és új lehetőségeket általában nem hoz magával a vállalkozás számára.

Ezzel szemben az öntözéses beruházás előnyei egyértelműek:

- stabil, kiszámítható termés érhető el: csupán a takarmánykukoricát figyelembe véve a terméstöbblet akár 5,4 tonna is lehet aszályos időszakokban hektáronként

- lehetővé válik az éven belüli kétszeri aratás

- magasabb értékű növények (vetőmagtermelés, konzervgyári növények, zöldségek) termelése válik elérhetővé

- az öntözés során akár a levéltrágya is kijuttatható, illetve a kiszórt tápanyag is biztosabban beoldódik

Még elérhető az öntözési pályázat és habár hírek jelentek meg annak átalakításáról és meghosszabbításáról, jelenleg augusztus 3. a hivatalos beadási határidő. Az öntözés, illetve a pályázat vízjogi engedélyhez kötött, melynek megszerzése 3-4 hónapot vesz igénybe, ezért elengedhetetlenül fontos még időben gondoskodni a pályázat megindításáról.

És hogy miért érdemes az Agroázissal pályázni?

- Magyarországon egyedülállóan saját tervező irodával rendelkezünk, így a tervezés, engedélyezés, illetve a költségvetés-összeállítás szolgáltatását házon belül tudjuk biztosítani

- a megvalósításhoz szükséges minden eszközt, anyagot forgalmazunk a lábszeleptől az öntözőgépen át a szórófejig

- vállaljuk a beruházás teljes lebonyolítását és kivitelezését

- az általunk nyújtott korszerű öntözési technikákkal akár felügyelet nélkül is végezhető precíz, víz és energiatakarékos öntözés, sőt hígtrágya-kijuttatás is

Agroázis Kft. - Vízgazdálkodás felső fokon

 

 

Érdeklődni szeretnék
Tárgy:
Név:
E-mail:
Telefon:
Helyes formátumok: +36 1 123 4567; +36 11 123 456; +36 40 123 4567
(Kérjük, ügyeljen a szóközökre!)
Megye:
Üzenet:
Feliratkozom a hírlevélre.
Az alábbi hírlevelekre szeretnék feliratkozni
Vízgazdálkodás
Szőlészet - Borászat
Szántóföld
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatot. Hozzájárulok, hogy az adataimat az abban leírtak szerint kezeljék.
© IntroWeb | 2018 - Weboldal készítés, SEO