PERMETEZŐGÉPEK TÉLI FELKÉSZÍTÉSE

2016-10-19
PERMETEZŐGÉPEK TÉLI FELKÉSZÍTÉSE

A permetező fagymentesítése nem egy lehetőség, hanem kiemelt fontosságú gépkarbantartási folyamat, melynek még a tél kezdete előtt tegyünk eleget, miután befejeztük a növényvédelmi munkákat. Elvégzésével, tavasszal már munkaképes állapotban vehetjük elő gépünket, elkerülve ezzel a fagykárból adódó többletköltségeket.

Fagymentesítés elhagyása esetén az alábbiak károsodhatnak:

  • szivattyú forgattyúsház, pajzs és a szelepfedelek
  • alacsonyan lévő szórócsövek és szórófejek
  • nyomásmérő órák
  • szűrőházak

A téli felkészítés javasolt menete a következő:

Tisztítsuk meg a gépet kívül és belül. Először tiszta vízzel, majd később speciális tisztítószerrel. Mosás közben használjuk a folyadékrendszer összes funkcióját, hogy az teljes egészében átmosódjon. Ezzel kiszűrhetjük a vezérlő szelepek meghibásodásait is. A keringetés alatt megbizonyosodhatunk arról, hogy a folyadékrendszer csepegés mentes (csövek sérülései, o-gyűrűk, csepegés gátló membránok). A fúvókák állapotát is ellenőrizzük. Mérjük meg hozamukat. Ha 15%-nál nagyobb eltérést tapasztalunk, akkor cserélni kell őket. A szivattyú esetleges hibáit is érdemes a holtszezon alatt kijavítani, hogy ne a tavaszi munkák kezdetén érjen minket kellemetlen meglepetés. Vizsgáljuk meg a szűrők állapotát is, tisztítsuk ki a szűrőbetéteket, ha szükséges, akkor végezzük el azok cseréjét.

Vizsgáljuk át a szórókeretet is, javítsuk ki az esetleges sérüléseket. Zsírozzuk a szükséges pontokon, majd nézzük át a gépet korrózió szempontjából, a hegesztett pontokat nagyobb odafigyeléssel. Korrózióvédő szerek használata szintén ajánlott.

Az elektromos műszerek, vezérlők nem maradhatnak kint, száraz és fagymentes helyen kell tárolni őket. A hidraulikát és az elektromos csatlakozókat burkoljuk, legegyszerűbb megoldásként elegendő lehet, ha egyszerű nylon zacskót húzunk rájuk.

Ha nem áll módunkban fagymentes helyen tárolni permetezőgépünket, akkor használjunk fagyálló folyadékot, mellyel az alkatrészek védelmét biztosítjuk. Egy átlagos 18-24 méter hosszú kerettel rendelkező gépbe - típustól függően - 25-30 liter fagyállót töltsünk. Visszamérve legalább -15 Celsius fokos elegyet kell kapnunk. A gépfolyadék rendszer átmosásához hasonlóan ennél a folyamatnál is működtessük az összes funkciót, hogy az oldat eljusson a permetező minden szakaszába.

A rendszeres karbantartás biztosítja a permetezőgép hosszú élettartamát!

További információkért és szervizszolgáltatásért keresse az Agroázis kollégáit az alábbi elérhetőségeken:

Kovács László
szerviz koordinátor
+36 30-399-2506

Kovács Tibor 
szerviztechnikus 
+36 30-381-4790 

Kerekes István
szerviztechnikus
+36 30-607-8865

Csompora György
szerviztechnikus
+36 30-683-8538

Kaszanyi Sándor
szerviztechnikus
+36 30-475-6976

Vajda Sándor
szerviztechnikus
+36 30-928-9109
 

Érdeklődni szeretnék
Tárgy:
Név:
E-mail:
Telefon:
Helyes formátumok: +36 1 123 4567; +36 11 123 456; +36 40 123 4567
(Kérjük, ügyeljen a szóközökre!)
Megye:
Üzenet:
Feliratkozom a hírlevélre.
Az alábbi hírlevelekre szeretnék feliratkozni
Vízgazdálkodás
Szőlészet - Borászat
Szántóföld
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatot. Hozzájárulok, hogy az adataimat az abban leírtak szerint kezeljék.
© IntroWeb | 2018 - Weboldal készítés, SEO