Ha elmaradt az őszi szántás, vásárolj egy talajlazítót Moro-Aratri Spider az agyagos nógrádi földeken

2018-11-13
Ha elmaradt az őszi szántás, vásárolj egy talajlazítót Moro-Aratri Spider az agyagos nógrádi földeken

A történet egy régi traktor felújításával kezdődött. Terman Szilárd szátoki gazdálkodó ehhez kérte az Agroázis segítségét, ami végül odáig vezetett, hogy januárban egy tőlük vásárolt Moro-Aratri Spider lazítóval bővítette gépparkját.

„Azt szokták mondani, hogy egy céghez akkor kerülsz igazán közel, ha találkozol egy munkatárssal. Ez így volt velem és az Agroázissal is. Amikor segítséget kértem tőlük, rögtön a problémám megoldásán kezdtek dolgozni, nagyon szimpatikusak voltak” - mesélte az Agrofórumnak Terman Szilárd, aki a Nógrád megyei településen szántóföldi növénytermesztéssel és állattartással foglalkozik.

Ha elmarad az őszi szántás

A januári AGROmashEXPO rendezvényre már azzal a konkrét céllal utazott Budapestre, hogy egy lazítót vásároljon. Több gépet is szemügyre vett, ám végül az olasz Moro-Aratri termékét választotta. A két legfontosabb szempont a már meglévő, felújított erőgép teljesítménye és a kedvező ár-érték arány volt. „Az Agroázis standján találkoztam ezzel a géppel, ami minden tekintetben optimálisnak tűnt. Robusztus felépítése, az anyag kiváló minősége egy laikus ember számára is azonnal feltűnik. Ez a gép önsúlyát, tartósságát és masszívságát is garantálja. Ami pedig még tetszett, hogy a rögtörő henger beállítási lehetősége nagyon változatos. Ráadásul a munkamélységet a traktorból lehet állítani, ami könnyebb kezelést biztosít” - fogalmazott a fiatal gazdálkodó.

A gép aztán tavasszal 60 hektáron bizonyított is, az elmaradt őszi szántás ellenére kiváló magágy készült minden területen, pedig a nógrádi talajok nem éppen a könnyű művelhetőségükről híresek. „Ha itt tavasszal az ember feltöri a talajt, akkor gyorsan kell cselekednie, nehogy beszáradjon. Ha ez megtörténik, akkor kedvező magágyat már biztosan nem tudunk kialakítani semmiféle eszközzel. Ezért kerestem egy jó megoldást a szántás kiváltására. A Moro-Aratri Spidert az Agroázis altalajlazítóként forgalmazza, de én mégis azt mondanám, hogy ez egy köztes állapot a szántóföldi kultivátor és az altalajlazító között.”

Széles felhasználási lehetőség

Terman Szilárd traktorának teljesítménye nem éri el a 200 lóerőt, mégis képes 70 centiméteres munkamélységben dolgozni a 3 méter munkaszélességű géppel. Az eszköz végén található két robusztus rögtörő henger szépen felaprózza a nagyobb darabokat, és egyenletes talajt hagy maga után. Ráadásul a Spider segítségével a szokásos három munkafolyamat helyett mindössze kettőre volt szükség, ami komoly idő- és költségmegtakarítást jelent. Amíg ugyanazzal a traktorral, egy négyfejes ekével óránként 1 hektárt lehet megforgatni, addig az altalajlazítóval 1,5 hektárt tud megművelni, ami szintén nem elhanyagolható.

A gazdálkodó szerint a lazító kapái is sok lehetőséget rejtenek magukban, hiszen azok könnyedén átszerelhetők, más műveletekre is alkalmazhatók. Mivel több területükön is gyakori a belvíz, annak elvezetését is szeretné a Moro-Aratri eszközre bízni. A gazdálkodó emellett további bővítésben is gondolkodik: egy gyűrűs hengert is felszerelne a lazítóra, hogy az aprítás a száraz területeken még hatékonyabb legyen.

„Szoktuk mondani, hogy nálunk a legpocsékabb őszi szántás is többet ér, mint egy jó tavaszi. Ez tényleg így van. Bár a Moro-Aratri talajlazítóval az őszi szántást nem tudom teljesen pótolni, de a kényszer nagy úr és valamennyi gazdatársamnak meg kell birkóznia ezzel a problémával. A Spiderrel pedig valamelyest át tudom hidalni ezt a gondot” - zárta beszélgetésünket a fiatal gazdálkodó.

Forrás: Agrofórum
Link

Érdeklődni szeretnék
Tárgy:
Név:
E-mail:
Telefon:
Helyes formátumok: +36 1 123 4567; +36 11 123 456; +36 40 123 4567
(Kérjük, ügyeljen a szóközökre!)
Megye:
Üzenet:
Feliratkozom a hírlevélre.
Az alábbi hírlevelekre szeretnék feliratkozni
Vízgazdálkodás
Szőlészet - Borászat
Szántóföld
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatot. Hozzájárulok, hogy az adataimat az abban leírtak szerint kezeljék.
© IntroWeb | 2018 - Weboldal készítés, SEO